Fashion Report
28.03Today's Hot Report!
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 00:00

Καθαρίστε με ξύδι

vinegar.jpg

Για τις περισσότερες από εμάς το ξύδι έχει συνδιαστεί με το βάψιμο αυγών το πάσχα με νόστιμες σαλατούλες.

Η μυρωδιά του λευκού ξυδιού μπορεί κάλλιστα να γίνει άρωμα για καθαριστικά.
Το ξύδι είναι ένα οικονομικό φυσικό και φιλικό στο περιβάλλον καθαριστικό προϊόν.

Μπορείτε να πάρετε από τα σούπερ μάρκετ ξύδι σε μεγάλες ποσότητες γιατί όπως θα δούμε παρακάτω θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε σε χίλιες δυο δουλειές.

 

Το λευκό ξύδι έχει εκατοντάδες χρήσεις: απορροφά τις μυρωδιές, διαλύει το λίπος και τα υπολείμματα καθαριστικών με βάση το σαπούνι, διαλύει τα άλατα. Επιπλέον δρα σαν αντιμικροβιακό καθώς το οξικό οξύ του σκοτώνει την μούχλα, τα βακτηρίδια και τα μικρόβια.

Τι μπορείτε να καθαρίσετε όμως με το ξύδι; Ας δούμε μερικά:

Άλατα
Ειδικά σε περιοχές που το νερό είναι «σκληρό» το ξύδι μπορει να βοηθήσει να αλλάξουμε τον ανοξείδωτο νεροχύτη.

Λίπη στη σχάρα της ψησταριάς
Ψεκάστε ξύδι στη σχάρα της ψησταριάς μόλις αρχίσει και κρυώνει και θα εκπλαγείτε με την ευκολία που θα μπορέσετε μετά να αφαιρέσετε τα λίπη και τα υπολείμματα κρέατος που έχουν μείνει .

Υπολείμματα σαπουνιού στα πλακάκια.

Τα πλακάκια στο μπάνιο σας είναι αστραφτερά αλλά σαμπουάν, σαπούνι ή αφρόλουτρο καθαριστικά αφήνουν σκιές όταν στεγνώνουν.. Η λύση φυσικά είναι να τα περάσετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξύδι.

 

Αλατα στη πλάκα ατμοσίδερου
Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε απιονισμένο νερό, η πλάκα του σίδερου συγκεντρώνει άλατα, με αποτέλεσμα στο τέλος να κολλάει στα ρούχα. Η τακτική συντήρηση της πλάκας καθαρίζοντάς την με καθαρό ξύδι, θα απομακρύνει τα άλατα του νερού αυξάνοντας τον χρόνο ζωής του ατμοσίδερου.

Παιδικά παιχνίδια
Τα υπολείμματα του χημικού καθαριστικού καταλήγουν στο στόμα του παιδιού σας ; Αν τα καθαρίζετε με καθαρό ξύδι αραιωμένο με νερό τρίβοντάς τα με μια οδοντόβουρτσα, θα είστε απολύτως ήσυχη ότι το μικρό σας αγγελούδι δεν θα καταπιεί κάποιο δηλητήριο.

Χρυσά κοσμήματα
Αν τα χρυσαφικά σας έχουν χάσει την λάμψη τους, βουτήξτε τα σε καθαρό ξύδι για 15-20 λεπτά και θα τα δείτε να «ξαναζωντανεύουν». Μην ξεχνάτε να τα ανακινείτε τακτικά όσο τα έχετε μέσα στο ξύδι για να λάμψουν από όλες τους τις πλευρές.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε κοσμήματα που έχουν αληθινά μαργαριτάρια και οπάλινες πέτρες.

Γυάλινα βάζα
Σημάδια στα γυάλινα σας ;Φτιάξτε ένα μείγμα από νερό και ξύδι σε ίσες αναλογίες και να αφήστε το βάζο να καθαρίσει.Ακομα λουλούδια στο βάζο θα ζήσουν λίγο παραπάνω αν στο νερό τους, προσθέσετε μια κουταλιά ζάχαρη και μια κουταλιά ξύδι.

 

Πλύσιμο των ρούχων
Μια κουταλιά ξύδι στον  χώρο του μαλακτικού στο πλυντήριο θα αφαιρέσει τις μυρωδιές από τα ρούχα αλλά και θα διατηρήσει τον κάδο του πλυντηρίου απαλλαγμένο από άλατα για πολύ περισσότερο χρόνο.
Για την συντήρηση του πλυντηρίου μπορείτε σε τακτά χρονικά διαστήματα να βάζετε το πλυντήριο στο σύντομο πρόγραμμα, βάζοντας στην θήκη του απορρυπαντικού, μια κούπα ξύδι και να το βάζετε σε λειτουργία χωρίς ρούχα μέσα.

Μερικές χρήσεις ακόμα:
-    ¨Ένα μπολ με νερό και ξύδι σε ίσες αναλογίες στον φούρνο μικροκυμάτων και θέστε σε λειτουργία τον φούρνο για να βράσει το μείγμα. Στη συνέχεια με ένα πανί καθαρίστε τον φούρνο από υπολείμματα φαγητών.

-    Ρίξτε το βράδυ ένα φλυτζάνι ξύδι στην λεκάνη της τουαλέτας. Το πρωί καθαρίστε την λεκάνη με σφουγγάρι ή το βουρτσάκι της τουαλέτας και τραβήξτε το καζανάκι.Η  Λεκάνη θα λάμψει.


-    Ψεκάστε με ξύδι τα πόμολα στις πόρτες για να σκοτώσετε τα μικρόβια. Σκουπίστε τα στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί.


-    Βουτήξτε μια παλιά οδοντόβουρτσα σε ξύδι και τρύψτε το ανοιχτήρι για το γάλα και τις κονσέρβες. Θα τα απαλλάξετε από υπολείμματα και τα μικρόβια που φιλοξενούν.

Λίγο προσοχή με τα εξής


-    Μην αναμυγνείετε ξύδι με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία καθώς μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.


-    Μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε μαρμάρινες επιφάνειες καθώς μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια.

Fresh!
 

Διαβάστε τα πιο πρόσφατα Άρθρα
της κατηγορίας "ΟΜΟΡΦΙΑ"

Διαβάστε τα πιο πρόσφατα Άρθρα
της κατηγορίας "ΥΓΕΙΑ & FITNESS"

Εορτολόγιο

ΣΗΜΕΡΑ 11/1/2013 : ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης
ΑΥΡΙΟ 12/1/2013 : ΜΕΡΤΙΟΣ, ΤΑΤΙΑΝΗ
Μέρτιος, Μέρτος, Μέρτης, Μύρτος, Μερτία, Μέρτα, Μέρτη, Μερτούλα, Μυρτιά, Μυρτούλα, Τατιανή, Τατιάνα, Τάτια, Τίτη, Τάνια